Otwarcie lokalu gastronomicznego to ciekawy pomysł na prowadzenie własnego biznesu. Aby zachęcić potencjalnych klientów do skorzystania z naszej oferty, powinniśmy zadbać nie tylko o atrakcyjne pozycje w menu, ale również o ciekawy wygląd budynku, w którym będziemy obsługiwać swoich gości. Gdzie możemy znaleźć odpowiedni projekt restauracji, kawiarni czy baru i czym powinniśmy kierować się podczas jego wyboru?
Lokal gastronomiczny – jaki projekt wybrać?
W ofercie projektów Muratora znajdziemy zróżnicowane projekty budynków, które doskonale sprawdzą się jako lokale gastronomiczne. Opracowując dokumentację projektową, autorzy mieli na uwadze zarówno estetykę budynku, jak i jego optymalną funkcjonalność. Sercem każdej restauracji czy baru jest odpowiednio ustawna i ciekawie zaaranżowana sala gości, natomiast niezbędnym “przedsionkiem” tego serca jest niewątpliwie kuchnia, która powinna odpowiadać liczbie i rodzajowi wydawanych dań oraz być zgodna z przepisami. Oprócz niej, niezbędne będzie zaplecze sanitarne, czyli toalety dla gości, w tym WC dla osób niepełnosprawnych. Warto mieć na uwadze komfort personelu, urządzając dla niego pomieszczenie socjalne, szatnię i łazienkę. Przydatne mogą okazać się również wydzielone magazyny, w których będziemy przechowywać niezbędne produkty spożywcze i inne akcesoria, związane z prowadzoną przez nas działalnością. Liczba pomieszczeń zaplecza kuchennego zależna jest od tego, czy zdecydujemy się przygotowywać posiłki od podstaw we własnym zakresie, czy jednak zdecydujemy się na korzystanie z półproduktów lub cateringu zewnętrznego.
Baczną uwagę powinniśmy przywiązać także do wyglądu części dostępnej dla klientów. Zastanówmy się, jaki rodzaj lokalu gastronomicznego chcemy prowadzić, a swe plany stwórzmy w oparciu o lokalne badanie rynku i rozeznanie w zakresie podobnych lokali w okolicy. Planując gastronomię opartą o wydawanie przekąsek czy obiadów, wystarczy niewielka sala z kilkoma stolikami. Jeśli jednak pójdziemy w stronę lokali, które będą mogły obsługiwać przyjęcia okolicznościowe, warto zainwestować w budynek z większą salą, w której znajdzie się też miejsce na taneczny parkiet i obsługę muzyczną. Weźmy też pod uwagę możliwość sezonowego podawania posiłków na przylegającym do obiektu tarasie czy zielonym terenie. Taki ogródek restauracyjny będzie dodatkowym atutem, zwłaszcza w letnie dni i wieczory. Biesiadowanie na łonie natury wzmaga apetyt i korzystnie wpływa na panującą atmosferę. W ogrodzie można zaplanować strefę grillową, a także kącik zabaw dla najmłodszych. Warto też pomyśleć o muzyce na żywo, która bez wątpienia, przyciągnie jeszcze więcej gości i wprowadzi niepowtarzalny klimat. Przeglądając dostępne projekty budynków, pamiętajmy także o wymogach, jakie powinien spełniać lokal gastronomiczny. O jakich najważniejszych kryteriach powinniśmy wiedzieć?
Wymogi dotyczące lokalu gastronomicznego
Warunki techniczne, jakie musi spełnić lokal gastronomiczny, są określone w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury. Przeglądając projekty obiektów, w których chcemy otworzyć restaurację, zwróćmy uwagę między innymi na wysokość pomieszczeń. W strefach dedykowanych do pracy stałej (np. kuchni), w których występują czynniki uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia, powinna ona wynosić co najmniej 3,3 metra. Niekiedy dopuszczalne będzie obniżenie jej do 2,5 metra, pod warunkiem zastosowania klimatyzacji lub wentylacji mechanicznej. Dodatkowo niezbędny będzie dostęp do naturalnego światła, przy stosunku powierzchni okien do podłogi wynoszącym 1:8. Warto także zdecydować się na zamówienie projektu technologicznego, który pozwoli na ergonomiczne zaplanowanie pracy i przestrzeni. Najważniejsze wymogi dotyczące wyposażenia lokalu gastronomicznego znajdziemy we wspomnianym wcześniej rozporządzeniu, które powinno stanowić podstawę do opracowania takiego projektu.
Jeśli planujemy otworzyć własny lokal gastronomiczny, możemy iść w stronę adaptacji istniejącego już budynku, ale zdecydowanie korzystniej jest zainwestować w projekt i zrealizować budowę od podstaw. Po pierwsze – zrealizujemy cel zgodny z naszą wizją i wybierzemy taki projekt, który pod każdym względem będzie nam pasował. Po drugie – będziemy mieli pewność, że projekt opracowany jest zgodnie z obowiązującymi przepisami. Adaptacja istniejącego budynku, może się okazać kosztowna i trudna, a czasem – wręcz niemożliwa do zrealizowania. Wiele lokali użytkowych, które na pozór, wydają się być odpowiednie do pełnienia funkcji gastronomicznej, w konsekwencji obowiązujących przepisów – nie mogą pełnić takiej roli. Zanim więc podejmiemy jakiekolwiek kroki, warto skonsultować nasze plany z rzeczoznawcą w tym zakresie. Każdy lokal gastronomiczny musi być też zgodny z przepisami Sanepidu i P.POŻ, zatem przed uruchomieniem działalności, konieczne będą odpowiednie uzgodnienia.
Zdjęcie: Projekt budynku usługowego UC29 z kolekcji Murator, inż. Ryszard Fabrowski
Tekst sponsorowany: Projekty domów od MURATORA – https://projekty.muratordom.pl